Asperges

In het voorjaar rond maart/april worden de asperge planten gezet. Het eerste jaar mogen de asperges niet gestoken worden, omdat de plant zich moet gaan ontwikkelen. Het tweede jaar word een half seizoen geoogst. Na het tweede jaar heeft de plant zich genoeg ontwikkeld om het hele seizoen te oogsten. 

Groeien

Elk jaar trekt de asperge zich onder de grond terug. Half april, eerder als de grond verwarmd wordt, beginnen ze weer met groeien. Onder de grond blijft de asperge wit, maar als ze licht zien dan verkleurt de asperge blauw en wordt daarna groen. Met plastic aan de ene kant zwart en de andere kant wit kun je er voor zorgen dat de asperge wit blijft. Door de plastic kan er weinig tot geen licht bij de asperges. Na ongeveer 7 jaar merk je dat de asperges dunner worden, na ongeveer 10 jaar zijn de asperges ‘op’ en worden ze niet meer geoogst. 

Asperges oogsten

Als er een kopje uit de grond komt of er verschijnt een barstje in de grond dan ga je de asperge steken. Wij steken zelf met een machine die voor ons de plastic omhoog houdt. Op deze machine kunnen wij kisten zetten waar we de asperges in leggen. Het steken van de asperges is nog steeds handwerk, wat erg arbeidsintensief is.  Als de asperges gestoken zijn gaan ze meteen 6 uur in het koud water. Als dit niet gebeurd dan worden de asperges rosé van kleur. 

Asperges sorteren

De asperges sorteren doen we met behulp van een lopende band. Aan de ene kant leggen wij de asperges op de band, waarbij ze gewassen en afgesneden worden. Aan de andere kant worden ze in een kistje gelegd, gesorteerd op kwaliteit. Er wordt gesorteerd op dikte, kromme, barsten, vlekjes en hoe de kop van de asperge eruit ziet. De kop moet namelijk goed gesloten zijn. 

Thuis verkoop

De asperges worden in de koeling bewaard voor de thuisverkoop en voor de veiling. Bij ons zijn alle soorten asperges van verschillende kwaliteiten iedere dag vers te koop. Er bestaat mogelijkheid om de asperges te laten schillen en te verpakken. Tevens zijn er sausjes, eitjes enz. te koop. Kortom alles om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten!

Schilmachine

Zowel dikke als dunne asperges kunnen nauwkeurig geschild worden. Met het schillen van de asperges wordt het verpakken en vers houden extra belangrijk. Door de asperge van zijn jasje te ontdoen, droogt hij namelijk eerder uit en blijft hij minder lang houdbaar. Een juiste verpakking is dus noodzakelijk. 

Verpakkingsmachine

Dit jaar hebben wij een verpakkingsmachine aangeschaft die de asperges in een schaaltje met speciale folie verpakt. Door deze speciale folie kan er wel lucht uit de verpakking maar niet erin. Daardoor zijn de asperges ruim een week in de koelkast houdbaar zonder aan kwaliteit en smaak te verliezen. 

Wist u dat?

Er veel verschillende rassen zijn.

Er wel 16 verschillende sorteringen zijn.

Je de hele tijd gebukt staat om een asperge te steken.

Wij super blij zijn dat we niet meer met een aspergekistje hoeven te steken.

Het erg hard werken is.

Dat het asperge seizoen op 24 juni afgelopen is.

Dat we jullie graag welkom heten in onze winkel.