Kalfsvlees

Heerlijk en exclusief blank kalfsvlees, is romig van smaak en heerlijk mals. 

Wat is kalfsvlees?

Kalfsvlees is vlees van koeien en stieren jonger dan 1 jaar. Bij kalfsvlees maken we onderscheid tussen blank en rosé kalfsvlees. Blanke vleeskalveren worden niet ouder dan 8 maanden. In deze periode krijgen ze twee keer per dag melk, 3 keer per dag water met daarlangs gehakseld stro en brok om het herkauwen te stimuleren. Dit is tevens weer goed voor de pens ontwikkeling. Blanke vleeskalveren krijgen de hele periode melk, rosé vleesklaveren gaan over op alleen ruwvoer en krijgen dus geen melk meer. Blank kalfsvlees is veel lichter van kleur dan rosé kalfsvlees. Melk zorgt dat het blank kalfsvlees zachter van smaak is en dat er meer eiwitten in het vlees zitten. Kalveren hebben in tegenstelling tot volwassen runderen minder bindweefsel. Dat geeft het kalfsvlees een malse en fijne structuur.

Is kalfsvlees gezond?

Kalfsvlees heeft meerdere gezonde eigenschappen. Zo bevat kalfsvlees belangrijke mineralen, eiwitten, ijzer en omegavetzuren. Bovendien bezit het vlees ook verschillende vitaminen zoals B1 en D en daarnaast heeft het een korte bereidingstijd.

Huisvesting 

Alle blank vleeskalveren staan in groepshuisvesting met 5, 6, of 9 kalveren bij elkaar. De eerste weken staan de kalveren in kleinere hokken allemaal apart voor het welzijn van de kalveren. Hierdoor kunnen we zien of de kalveren genoeg drinken en eten. Daarnaast kunnen we de gezondheid in de gaten houden. Als de kalfjes in hokjes staan wordt de melk en ruwvoer met de hand verstrekt. Na enkele weken mogen de kalveren los in de groepen. Dan krijgen de kalveren automatisch melk waarbij door middel van een computer de liters per hok ingesteld wordt. Ook het ruwvoer wordt automatisch verstrekt en de kalveren kunnen de hele dag onbeperkt eten. Verder krijgen ze 3 maal per dag verdeeld water. Ondanks dat alles automatische gaat zijn wij veel in de stal te vinden, zodat we de kalveren goed kunnen controleren en meteen kunnen ingrijpen indien nodig.

Wist u dat?

Een kalf 2 weken oud moet zijn voor ze bij ons in de stal komen

Dat de kalveren ongeveer 27 weken bij ons op stal blijven en daarna de stal verlaten.

Als een koe geen kalf krijgt geen melk produceert

Dat er voornamelijk stieren in de stal staan, omdat de vrouwelijke kalveren (vaarzen) op het melkbedrijf blijven zodat ze weer kalveren kunnen krijgen en melk geven

Dat er te veel kalveren worden geboren voor de melkveehouderij dat daarom de vleeskalverhouderij is op gestart

De melk wat de kalveren drinken een afvalproduct is van de kaasmakerij

Dat kalfsvlees weinig gegeten wordt Nederland, dat wij u daar graag bij helpen

Dat wij veel kalfsvlees op voorraad hebben en u altijd welkom bent.